Projektek
2024. 02. 24.

Választási előrejelzés survey adatokból

Projekt időtartama: 2024. február - 2025. február

Kutatócsoportunk elnyerte az Egyetemi Kiválósági Alap (EKA) támogatását az „Új módszer a becslések pontosságának növelésére az empirikus társadalomkutatásban: elérhetőség-alapú utólagos rétegzés” című projektre.

A kutatás során kérdőíves adatokból egy új módszer segítségével választási előrejelzést készítünk, melyben speciális, proxy kérdéseket alkalmazunk, majd ezek alapján utólagos rétegzést végzünk. A speciális kérdések alapján a felkeresett mintát a következő csoportokra osztjuk (1. ábra).

Fő kérdésünk az, hogy mennyiben kapunk így eltérő eredményeket a választásokban való részvétellel kapcsolatos attitűdök becslésekor, amikor nem kizárólag a demográfiai jellemzők alapján, hanem az elérhetőségi csoportok mentén is korrigáljuk a kapott válaszokat.

A projekt 2025 februárig tart, mely az európai parlamenti, valamint az önkormányzati választások évében különösen aktuális kutatási témának tekinthető.

A módszer több nemzetközi és hazai kutatásra épül és a társadalomtudományok számára is használható eljárást eredményezhet.

A kutatásban Rudas Tamás, Szeitl Blanka, Túry-Angyal Emese, Nagy Bernadett és Kovács Anna vesz részt.